Naleśniki pszenno-orkiszowe

20150307_142526

Składniki:

3 duże jajka

1 szklanka* mleka

2 szklanki wody (około)

1 szklanka  mąki orkiszowej

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

1 łyżka oliwy

* 1 szklanka=250ml

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy mleko, wodę, obie mąki, cukier i sól. Ubijamy, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Jeśli jest za luźne dodajemy mąki, jeśli za gęste, to wody. Dodajemy oliwę. Mieszamy.

Smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej, suchej,teflonowej patelni. Nadziewamy ulubionymi składnikami i jemy.

Z tych proporcji wyszło mi 10 naleśników. Ten przepis nadaje się do naleśników nadziewanych zarówno na słodko, jak i na ostro. Te ze zdjęcia nadziane są farszem szpinakowo-serowym z szynką i odrobiną suszonych pomidorów.

Dodaj komentarz