Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka* mleka
2 szklanki wody (około)
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
* 1 szklanka=250ml
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy mleko, wodę, obie mąki, cukier i sól. Ubijamy, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Jeśli jest za luźne dodajemy mąki, jeśli za gęste, to wody. Dodajemy oliwę. Mieszamy.
Smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej, suchej,teflonowej patelni. Nadziewamy ulubionymi składnikami i jemy.
Z tych proporcji wyszło mi 10 naleśników. Ten przepis nadaje się do naleśników nadziewanych zarówno na słodko, jak i na ostro. Te ze zdjęcia nadziane są farszem szpinakowo-serowym z szynką i odrobiną suszonych pomidorów.