Kurczak jerk z salsą z mango

Kurczak-jerk-z-salsą-z-mango

Lekko pikantny, soczysty w środku z dopełniającą całości salsą z mango. Takie smaki towarzyszyły nam znów w ten przedłużony weekend spędzony przy grillu w cieple słońca ( w końcu ! )
Wszyscy byli zachwyceni, mam więc nadzieję że wam tez będzie smakować.
Składniki

kurczak

Pierś z kurczaka – 4 szt
Czosnek – 4 ząbki
Pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki
Imbir ( świeżo starty ) – 2 łyżki
Tymianek suszony – 2 łyżeczki
Ziele angielskie ( mielone ) – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa ( tarta/mielona ) – 1/2 łyżeczki
Cynamon ( mielony ) – 1/2 łyżeczki
Papryka ( mielona ) – 1 łyżeczka
Kardamon ( mielony ) – 1/2 łyżeczki
Sól gruboziarnista – 1/4 łyżeczki
Pieprz ( mielony ) – 1/4 łyżeczki
Miód – 1 łyżka
Ocet winny ( czerwony ) – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1/4 kubka ( 65 ml )

salsa

Mango – 1 szt
Ogórek zielony ( długi ) – 1/2 szt
Cebula czerwona – 1/4 szt
Kolendra ( grubo siekana ) – 1/4 kubka ( 65 ml )
Sok z limonki – z 1 szt

Sposób przygotowania

1. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cayenne, pieprz, sól, imbir, tymianek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon, papryka, kardamon, miód, ocet, oliwa, mieszamy do połączenia składników. Piersi z kurczaka mieszamy z marynatą, wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka ( lub woreczka ) i wkładamy do lodówki na parę godzin ( nie dłużej niż 24h ).

2. Grill rozgrzewamy do średniej temperatury, smażymy kurczaka 5-8 minut z każdej strony ( musi się dobrze usmażyć w środku, ja lekko rozbiłam piersi przed marynowaniem )

3. Mango obieramy i kroimy na kawałki, cebulę siekamy w kostkę, ogórka obieramy ze skórki i kroimy, mieszamy wszystko w misce razem z kolendrą i sokiem z limonki ( salsę możemy przygotować dzień wcześniej )
Podajemy wszystko razem, smacznego.

Jedna uwaga do wpisu “Kurczak jerk z salsą z mango

Dodaj komentarz