Pełnoziarniste ciastka owsiane

pelnoziarniste-ciastka-owsiane
Chrupiące, rozpływające się w ustach ciastka owsiane które umilą każdy dzień.

Składniki

Płatki owsiane ( zmielone w blenderze ) – 200g
Mąka pszenna razowa typ 2000 – 100g
Mąka pszenna typ 500 – 50g
Masło – 100g
Sól – 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy – 4 łyżki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Mleko – 2-6 łyżek ( zależnie od mąki )
Miód – 1 łyżka
Cynamon – do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy łyżką (jak przy robieniu zacierek). Dodajemy miód i 2 łyżki mleka. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mleka.
Odrywamy kawałek ciasta, robimy z niego kulkę, wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkowujemy, albo rozpłaszczamy dłonią na grubość ok. 5 mm. Zdejmujemy górną warstwę folii i wycinamy okrągłe ciastka (ja wycinam szklanką)
I tak aż zużyjemy całe ciasto.
Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy), nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Pełnoziarniste ciastka owsiane

Dodaj komentarz