Chrupiące gofry

11402454_663160533817545_5663331115576694457_o

To był pierwszy przepis na gofry jaki wypróbowałam po kupieniu nowej gofrownicy. Rzecz działa się kilka lat temu, ale nie zmienia to faktu,że to nadal jedne z najlepszych gofrów jakie znam, są lekkie i chrupiące 🙂

Składniki

Mąka pszenna – 3 kubki ( 750ml )
Mleko – 3 kubki ( 750ml )
Cukier – 3 łyżki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Olej – 1/3 kubka ( 85ml )
Jajka 3 szt

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy gofrownicę. Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek ubijamy mikserem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy na rumiano- około 2-3 minut, podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz