Ciasto marchewkowe

ciasto-marchewkoweKiedyś nie mogłam się do niego przekonać,ale to dlatego,że długo nie trafiłam na dobry przepis. Ten jest świetny. Prosty, a upieczone według niego ciasto marchewkowe jest po prostu bezbłędne.

Składniki

Jajka – 3 szt
Cukier – 1 kubek ( 250ml )
Olej – 3/4 kubka ( 185ml )
Marchewka ( drobno starta ) – 400g
Płatki migdałowe – 50g
Mąka – 3 kubki ( 750ml )
Cynamon – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – szczypta

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

W misce ubijamy jaja z cukrem i olejem, aż masa będzie gładka i trochę zgęstnieje. Dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, sól, sodę i gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję. Jeśli marchewka jest soczysta i ciasto będzie zbyt luźne to dodajemy trochę mąki.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (ok. 23cm). Pieczemy przez ok. godzinę (do suchego patyczka.

Po wystudzeniu można polać ciasto lukrem cytrynowym, albo posmarować kremem z cukru pudru, kremowego serka i masła.

Ale bez dodatków też jest pyszne 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz