Kto nie lubi naleśników? Jedna z podstawowych wersji, naleśniki na słodko.
Składniki
Jajka – 3 szt
Mąka pszenna – 500g
Cukier – 3 łyżki
Sól – 1/2 łyżeczki
Mleko – 1 kubek ( 250ml )
Oliwa – 1 łyżka
Woda – do uzyskania właściwej konsystencji
Serek waniliowy – wg uznania
Dżem – wg uznania
Sposób przygotowania
W misce roztrzepujemy jajka z cukrem i solą i mlekiem i oliwą. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Ciągle mieszając dodajemy po trochu wodę, aż otrzymamy gładką masę o konsystencji śmietany.
Smażymy dość cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni.
Na połowie naleśnika rozsmarowujemy serek waniliowy, na drugiej dżem, składamy na pół i jeszcze raz na pół.
Podajemy.