Paluszki krabowe w cieście francuskim

Paluszki-krabowe-w-ciescie-francuskimUwielbiam paluszki krabowe, tutaj zapieczone w cieście francuskim.

Składniki

Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Paluszki krabowe – 8 szt
Ser żółty ( tarty ) – 100g
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Jajka – 1 szt
Czosnek – 1 ząbek

Sposób przygotowania

Paluszki krabowe rozmrażamy i obieramy z folii.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Na połowie ciasta w równych odstępach układamy paluszki krabowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy je startym serem i posiekanym czosnkiem. Przykrywamy drugą połową ciasta. Przestrzenie pomiędzy paluszkami delikatnie dociskamy palcem tak,żeby paluszki były dookoła oblepione ciastem. Kroimy na prostokąty (każdy oblepiony ciastem paluszek to jeden prostokąt)
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Dobrze smakują podane z sosem zrobionym z wymieszanych dokładnie:
majonezu
keczupu
sosu chilli
odrobiny soku z cytryny
soli, pieprzu i pieprzu cayenne.

Paluszki-krabowe-w-ciescie-francuskim1

Dodaj komentarz