Idealny pomysł na leniwe śniadanie. Bardzo lubię tę wersję. Kefirowe pancakes są puszyste, lekkie, mięciutkie i mają biszkoptową strukturę. Nie są zbyt słodkie.
Z tej ilości ciasta wyszło mi prawie 30 pancakes, więc jeśli w planach jest śniadanie dla dwóch osób, to ilość składników warto zmniejszyć.
Składniki
Kefir – 400g
Mleko – 3/4 kubka ( 185 ml )
Mąka – 2 kubki ( 500ml )
Jajka – 3 szt
Soda oczyszczona – 1 łyżka
Cukier – 6 łyżek
Masło ( roztopione ) – 2 łyżki
Sól – szczypta
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, cukrem i solą.
W drugiej misce mieszamy stopione przestudzone masło, jajka, mleko i kefir.
Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto powinno być dość gęste.
Smażymy z obu stron na rumiano na suchej, teflonowej patelni niezbyt duże pancakes (ok. 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo inaczej wierzch się przypali, a środek będzie surowy.
Podajemy według własnych upodobań z owocami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, lodami czy sosem czekoladowym.