Proste warzywa stir fry

Proste warzywa stir fry2

Łatwe do zrobienia i smaczne, podstawowy przepis na warzywa stir fry, zjeść je można same lub z dodatkami, np ryżem.
Lubię wszelkie stir fry i kuchnią azjatycką więc potrawy z tego regionu świata na pewno nie raz będą tutaj gościć.
Oryginalnie stir fry jest robione w woku, niestety wok nie nadaje się na płyty elektryczne więc ja robię stir fry na patelni.

Składniki

Seler naciowy – 4 łodyżki
Marchewka – 2 szt ( średnie )
Kapusta pekińska – 6 liści
Brokuł – 200g
Fasolka szparagowa zielona – 80g
Papryka czerwona – 100g
Papryka żółta – 100g
Czosnek – 1 ząbek
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Olej – 2 łyżki
Olej sezamowy – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Podstawowe zasady przy stir fry to, olej na patelni musi być bardzo rozgrzany zanim wrzucimy warzywa, najlepiej jak widzimy że aż zaczyna dymić, warzywa po opłukaniu wysuszamy np ręcznikami papierowymi aby zachowały chrupkość, jeżeli będą mokre to po prostu sflaczeją podczas smażenia.

Warzywa szykujemy przed rozpoczęciem smażenia ponieważ w trakcie nie będzie na to czasu.

Seler, marchewkę, papryki, siekamy w słupki, z liści kapusty odcinamy jakieś 5-7cm u dołu ( najtwardszą zupełnie białą i gładką część ) resztę kroimy wzdłuż i każdą połowę na 3 części.

Czosnek siekamy ( niezbyt drobno ), fasolkę kroimy na odcinki ~2-3cm, jeżeli różyczki brokułu są zbyt duże kroimy je na połowę, w tym czasie na patelni rozgrzewamy olej + olej sezamowy.

Jedna uwaga do wpisu “Proste warzywa stir fry

Dodaj komentarz