Bruschetta

bruschetta-1a

Zapach świeżego chleba i wspomnienie letnich pomidorów skłonił mnie dziś do przyrządzenia bruschetty, przepysznej i lekkiej włoskiej przekąski.
Bruschetta występuje również w innych wariacjach, ta jest typowa i tradycyjna ale inne na pewno też zagoszczą na naszej stronie.

Składniki

Chleb pszenny – ilość kromek wg uznania
Pomidory – wg uznania
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – wg uznania
Szczypiorek – do smaku

Sposób przygotowania

Chleb pszenny ( np kawiorek ) lub bagietkę kroimy na kromki ok 1,5 cm grubości, smarujemy każdą z jednej strony oliwą i grillujemy na patelni grillowej lub, jak ja, w piekarniku.

Są dwa sposoby na nadanie pieczywu wspaniałego zapachu, jeden to posmarowanie go oliwą o smaku czosnku zamiast zwykłą, lub po zgrillowaniu pieczywa natrzeć je przepołowionym ząbkiem czosnku.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki po czym kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i wykładamy na kromki chleba posypując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem i polewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Dodaj komentarz