Walentynkowa zupa cebulowa

zupa-cebulowa-2-1024x755

Zacznijmy od tego,że uwielbiam zupę cebulową. Zawsze i wszędzie. A,że do gotowania pyszności każda okazja jest dobra, to tym razem padło na zbliżające się walentynki. Do tematu podeszłam po swojemu. Odrobina wina, chrupiące, pachnące grzanki, ciągnący się ser… marzenie… W efekcie powstała pyszna zupa cebulowa. Z okazji nadchodzącego 14.lutego z małym czerwonym akcentem na wierzchu.

Składniki

Cebula – 4 szt
Masło – 2 łyżki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Mąka – 1 łyżka
Półwytrawne białe wino – 100ml
Bagietka – 1/3 szt
Ser żółty – 100g
Woda – 1 litr

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy cebulę i powoli smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zrobi cię brązowo-złota i mięciutka posypujemy ją łyżką mąki i przesmażamy. Wlewamy białe wino i jeszcze przez moment mieszamy.

Gotujemy około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę na około centymetrowe kromki. Opiekamy je na patelni.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej kładziemy 3 grzanki i obficie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.Jeśli chcemy żeby nasza zupa cebulowa była pyszna trzeba dać czas cebuli by dobrze się wysmażyła.

zupa-cebulowa-5a

Dodaj komentarz